Kahvaltı Sofralarının Özel Konuğu Kuru Kaymak

17-12-2018 17:16
Kahvaltı Sofralarının Özel Konuğu Kuru Kaymak

Erzincan Kuru Kaymak

 

Eşsiz lezzetiyle damaklarda kalıcı iz bırakan kuru kaymak, unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünlerden biridir. Nevşehir, Sivas ve Erzincan Kuru Kaymak üretiminin yapıldığı şehirlerin başında gelmekte. Kuru kaymak üretiminin sık yapıldığı yerlerden biri Nevşehir’in Kaymaklı beldesidir. Nevşehir Kaymaklı Belediyesi, ismini aldığı kuru kaymağı Türk Patent Enstitüsü’ne, 18 Şubat 2009 tarihinden başlamak üzere 10 yıl için tescil ettirmiştir.

Geleneksel kuru kaymak yapım yönteminde süt, tandırda oldukça uzun süre kaynamaya bırakılır. Elde edilen kaymak, kor ateş üzerine yerleştirilmiş özel bakır sinide üzeri göz göz olana kadar pişirilir. Bu işlemin ardından bir oklava yardımıyla siniden alınan kaymak bir kalburun üzerinde birkaç gün kurumaya bırakılır.

Özel bir lezzete sahip olduğu için son derece değerli olan kuru kaymak eski zamanlarda üzerine bal ilave edilir ve misafirlere tatlı olarak sunulurdu. Damak tadına göre istenilen şekilde tüketilebilir. Bununla birlikte kuru kaymağı hafif şekilde suyla ıslattıktan sonra üzerine şekerden yapılmış koyu kıvamlı şerbet dökerek yemek, bu kaymağın geleneksel tüketim biçimidir.

 

Lezzeti Yüksek Faydası Çok

 

Kuru kaymağın özellikle gerçek bal ile birlikte tüketilmesi kaymağın lezzetini arttırdığı gibi vücuda da pek çok fayda sağlıyor. Bal ile birlikte düzenli olarak yenilen kuru kaymak gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Kuru Kaymak Faydaları arasında en bilinenlerinden biri balgam söktürücü özelliğidir. Gıdaların midedeki hazmını kolaylaştıran kuru kaymağın aç karnına tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bunların yanı sıra kuru kaymak, içerdiği besin öğeleri sebebiyle vücuda dinçlik verir.

 

Kuru Kaymak Her Sofrada

 

Yapımı uzun süre alan ve bir hayli zahmetli olan kuru kaymak, yüksek miktarda girdi gerektirdiği için de maliyetlidir. 1 kilo kuru kaymak elde etmek için 10 kilodan fazla süt kullanılmaktadır. Bu sebeple ticari üretimi kısıtlı olan kuru kaymağı her yerde kolayca bulmak pek mümkün değil. Peki, Kuru Kaymak Nereden Alınır?

Kuru kaymağın sıkça yapıldığı yörelere gitme imkânı olanlar bu benzersiz lezzete kaynağından ulaşabilirler. Nevşehir’de yer alan ve adını bu gıdadan alan Kaymaklı ve Erzincan’ın birçok köyü, gerçek kuru kaymağı elde edebileceğiniz önemli yerlerden. Bunun haricinde bu bölgelere ulaşma imkânı olmayanlar, sanal mağazamızı kullanarak evlerinin rahatlığında, bir tıkla bu muhteşem tada ulaşabilirler.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.