Kızılcık Pestili Hem Lezzetli Hem Faydalı

12-02-2019 15:26
Kızılcık Pestili Hem Lezzetli Hem Faydalı

Sağlıklı Bir Atıştırmalık mı Arıyorsunuz?

 

Atıştırmalıklar öğün aralarında açlığı yatıştırmada, dost sohbetlerinde muhabbeti koyulaştırmada, sinema keyfini arttırmada vs. sık sık başvurduğumuz gıdalar. Amacı doyurmak olmayan atıştırmalıkların esas görevi, içinde bulunulan ana keyif katmak. Bu sebeple de aslında zihin durumu ve duygusal durum üzerinde küçümsenemeyecek etkileri söz konusu. Atıştırmalıklar, günlü hayatın stresiyle baş edebilmede yardımcı rol üstleniyor. Bir çeşit sakinleştirici olarak görev yaptıkları söylenebilir.

Psikolojik sağlık için aslında "yararlı” diyebileceğimiz atıştırmalıkların fizyolojik sağlık üzerindeki etkileri için aynı şeyi söyleyebilmek çoğu zaman mümkün değil. Trans yağ, şeker, katkı maddesi vs. içeren atıştırmalıklar uzun vadede çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Fakat elbette atıştırmalıklarda sağlıklı alternatifler mevcut. Erzurum’la özdeşleşmiş Kızılcık Pestili bunlardan biri. Erzurum’un Tortum ilçesinde yetişen kızılcıklardan elde edilen, şeker ve renklendirici gibi katkı maddeleri içermeyen kızılcık pestili, hem sağlıklı hem de lezzetli bir atıştırmalık.

 

Kızılcık Pestilinin Faydaları Neler?

 

Eski dönem insanlarının yararlarından bol bol faydalandığı kızılcık, son yıllarda modern zaman insanı tarafından da keşfedilme sürecine girdi. Sağlıklı içecekler ve atıştırmalıklar söz konusu olduğunda kızılcık, adından sık sık bahsettiriyor.

Çekirdeği çıkarılıp ezilerek marmelat haline getirilen kızılcık, bir zemin üzerine serilip kurutulmak suretiyle pestil haline getirilir. C, E ve K vitamini açısından zengin olan Ekşi Kızılcık Pestili ayrıca bir lif kaynağı. İçeriğindeki bol C ve E vitamini kızılcık pestiline, bağışıklık sistemini güçlendirici bir özellik kazandırıyor. Vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasına yardımcı olan bu gıda, hastalık durumunda çabuk toparlanmayı sağlar.

İdrar yolu enfeksiyonlarını önleme ve tedavide de kullanılabilir. Kızılcık pestili, idrar yolu duvarına zararlı bakterilerin yapışıp orada çoğalmaların engeller. Benzer şekilde solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da önleyici ve tedavi edici etkisi vardır.

Deri ile ilgili rahatsızlıklara karşı koruma sağlar. Mantar gibi sorunlar üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Kızılcığın taze olarak veya pestil, şerbet gibi hallerde düzenli tüketimi cildin sıkılaşmasına da yardım eder.

Ağız içinde asit üretimini engelleyen kızılcık pestili içindeki bazı maddeler, diş ve diş eti sağlığını korur. Kızılcığın bol C vitamini içermesi onu, iskorbüt hastalığına karşı koruyucu hale getirmekedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.